verlatingsangst

Door het “blijf in uw kot” zijn onze honden gewoon geraakt dat wij ganse dagen thuis waren. Daardoor kan het zijn dat je hond verlatingsangst gekweekt heeft. Wij moeten reageren en onze honden voorbereiden aan het ritme en de gewoontes van voorheen. Dit geldt zeker voor de eigenaars van een puppy.
Wij moeten hen opnieuw leren aanvaarden van soms alleen te zijn. Als je hier problemen mee ondervindt moet je zo snel mogelijk ingrijpen.
Probeer je afwezigheid stelselmatig op te bouwen, beginnen met 5 minuten hier, 10 minuten daar, een uur in de namiddag, 2 uren de volgende dag …..
Probeer de handelingen die gepaard gaan met je vertrek samen te doen. Jas aandoen, sleutels nemen, schoenen aandoen…. Alleen dit al kan onze hond stresseren, hij associeert dit met Uw vertrek.
Twijfel niet om je jas aan te doen, je sleutels te nemen en dit meerdere keren op een dag, zonder dat je vertrekt, zo zal jouw hond veel minder panikeren wanneer je volgende keer weggaat.
Leer jouw hond om zich alleen bezig te houden, terwijl je afwezig bent. Je kan hem bijvoorbeeld een Kong geven gevuld met paté, of brokjes overal in huis verbergen, of een bal met een gat in waar we dan brokjes in verbergen. Let wel op dat, als je meerdere honden hebt, hier geen probleem of jaloezie wordt gecreëerd.
Indien je terug aan het werk bent, probeer over de middag naar huis te komen, al is het maar voor 15 minuten om met hem te wandelen zodat hij zich niet verveelt.
Indien je afgelegen woont, probeer hem dan ook terug gewoon te maken aan de geluiden van de stad, de auto’s….
Probeer dit stelselmatig te doen!!!