Els 3

Vorige Pagina

De volgoefening B-klas. Je ziet in dit filmpje dat ik veel hoeken maak, een keer en een rechtsom. Dit zijn de bewegingen waar jullie op kunnen trainen. Doe korte maar goede stukjes. Beloon na een rechtsom, keer of rechtse hoek en niet na een linkse hoek of linksom. Waarom? Als je naar links draait, kan je je hond een beetje sturen met je linker been. Hij zit als het ware een beetje gevangen. Als je naar rechts draait, kan je hond ruimte nemen. Het is belangrijk dat je je snoepjes op nuttige tijdstippen geeft. Als je bij elke rechts, rechtsom en keer een snoepje geeft op het moment dat de beweging gedaan is, gaat je hond sneller draaien. Nadien kan je de snoepjes terug beginnen afbouwen en niet bij elke beweging naar rechts een snoepje geven. Maar dit doe je alleen maar als je hond snel draait. Let er ook op dat je altijd goed in beweging blijft en niet wacht op je hond. De volgoefening beginnen we met naam van de hond en het bevel om te volgen. Vertrek met je linkerbeen en eindig met een rechte voet. Jullie kunnen ook de vaste volgoefening van de C oefenen bij wijze van afwisseling. Een filmpje hiervan vind je hieronder. Denk eraan ook voor deze oefening: korte maar goede stukjes. Succes ermee!

De blijfoefening niveau overgang naar A en A-klas. Je vertrekt vanuit ‘voet’ of ‘zit’. Je kan voor je hond gaan staan of je kan er naast staan. Natuurlijk kan je ook afwisselen maar dit zou ik enkel doen indien je hond al goed kan blijven liggen. Dus kies in het begin waar je gaat staan bij deze oefening. Ook bij deze oefening is het belangrijk dat je met korte oefeningen begint. Bv beter 3 oefeningen van 10 seconden waar je hond blijft liggen tot jij hem vrij geeft dan 1 oefening van 30 seconden waarin je hem een aantal keer moet corrigeren omdat hij recht komt. Blijf ook bij je hond staan op dit niveau. Je merkt duidelijk in dit filmpje dat ik mijn hond verwittig van welke oefening er gaat komen en dat ik de oefening zelf beëindig met het bevel ‘vrij’. Geef tijdens de oefening beloning aan je hond maar geef onmiddellijk na het snoepje steeds terug het bevel ‘blijf’ zodat hij weet dat de oefening blijft verder duren. Heeft je hond nog wat moeilijkheden met deze oefening? Geef dan op hetzelfde tempo snoepjes als in het filmpje. Staat hij al wat verder? Dan laat je wat meer tijd tussen de beloningen tijdens de oefening. Belangrijk is dat je hond blijft liggen tot jij het bevel geeft dat de oefening gedaan is. Je intonatie voor het bevel ‘blijf’ moet laag zijn zonder dat je begint te roepen of druk legt met je stem. En oefenen maar!

Het volgende filmpje gaat over de blijf-oefening op niveau van de B-klas. Enkel en alleen als je hond goed blijft liggen op bevel wanneer je er naast staat kan je een stap verder gaan zoals te zien is in dit filmpje. Denk eraan om steeds met je rechtervoet te vertrekken tijdens de blijf-oefening als je weg gaat van de hond. Indien het lukt om zonder problemen halve cirkels, cirkels en passen opzij te doen, kan je eens proberen om voor de hond te gaan staan en daar een paar meter afstand te nemen. Verder dan 5 meter zou ik niet gaan in de B-klas. Blijf je hond belonen tijdens de oefening en herhaal het bevel na het snoepje. Oefen eerst met kortere blijf-oefeningen. Wanneer deze succesvol zijn, kan je beginnen opbouwen. Aarzel niet om me te contacteren indien er vragen/opmerkingen zijn.

De vaste volgoefening van de C-klas. Dit filmpje is gemaakt in volle Covid-19 crisis. Daarom staan er geen honden of geleiders aan de kegels. Je kan zoals ik emmers gebruiken ter vervanging van de kegels. De oefening die je ziet heb ik zonder afleiding gedaan. Indien er nog een andere hond in je gezin is, kan je deze met een geleider in de rij zetten. Anderzijds kan je voor afleiding zorgen door bv. een pluche beer op de emmers te zetten en als je het echt moeilijk wil maken kan je wat eten op de emmers leggen. Zorg ervoor dat je een goed tempo hebt en dat je je bochten groot genoeg maakt. Wil je je hond tijdens de oefening belonen (wat ook nog aan te raden is)? Doe dit dan na een rechtse bocht omdat deze het moeilijkste zijn. Veel plezier ermee!

Los volgen is in de C-klas één van de oefeningen. Voor veel geleiders is dit een grote stap omdat ze schrik hebben dat hun hond gaat lopen. De oefening wordt stelselmatig opgebouwd tot je los ‘hond aan hond’ kan passeren. Hiervan heb ik al eens een filmpje gepost van mijn brevetoefening vorig jaar. In huidig filmpje laat ik de eerste stap zien van los volgen. Je vertrekt aangelijnd vanuit voet en je gaat een lengte aan een vlot tempo. Je doet dan een rechtsom/keer/linksom en komt terug in hetzelfde tempo. Wanneer je gedraaid bent en je merkt dat je goed de aandacht van je hond hebt, laat je je lijn vallen en blijft de volgoefening verder doen tot je eindigt met een voet. Doe dit een aantal keer in je tuin en als je een stap verder wilt gaan, kan je dit op wandeling ook eens uitproberen. Eerst wanneer er niemand in de buurt is, later wanneer er andere wandelaars in de buurt zijn en nog later wanneer er een andere hond in de buurt is. Let er steeds op dat je goed de aandacht hebt van je hond wanneer je deze oefening doet en hou altijd een vlot tempo aan. Als jij twijfelt, geef je dit door aan je hond en zal hij minder goed volgen. Tijdens het los volgen mag je natuurlijk in het beginstadium nog genoeg snoepjes geven om het goede volgen van je hond te belonen. Succes ermee!

Het terugsturen naar de plaats, een oefening voor de C-klas. Vooraleer we aan de oefening beginnen zoeken we een voorwerp dat we op de plaats kunnen leggen. Dit kan een kleine pennenzak zijn, een doosje of een portemonneetje wat ik ook gebruik. Op deze kleine geldbeugel is er kunstgras geplakt zodat de hond het vanop afstand niet zit liggen. Verdere info wordt in het het filmpje gegeven.
Je ziet nu hoe de oefening uitgevoerd wordt. De oefening wordt stelselmatig opgebouwd. In de lessen zal dit stap voor stap aangeleerd worden. Indien er vragen zijn, stel ze gerust.

Vorige Pagina

Don`t copy text!