Els 1

.                                                                                                                            Volgende Pagina

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat onze hondenschool een tijd gesloten was.
Instructeur Els Moons heeft op de facebookpagina van onze hondenschool regelmatig filmpjes geplaatst met oefeningen voor de verschillende klassen. Je kan ook een kijkje nemen op de persoonlijke facebook van Els. Om de films gemakkelijker terug te kunnen vinden plaatsen we ze ook op onze website. Zoveel mogelijk zijn ze gerangschikt per klas. Sommige video’s kunnen voor honden in verschillende klassen gebruikt worden.
Klik op een afbeelding om de video te openen.

 

Spelen met je hond. Ook wanneer ze geen puppy meer zijn. Jouw band met je hond zal versterken. En mijn batterijen zijn zo weer opgeladen.

 

 

Een belangrijke oefening : de aandachtsoefening. Zeg de naam hond op een opgewekte manier. Als deze oogcontact maakt met jou geef je direct een snoepje. Je herhaalt dit een aantal keer. Indien dit goed lukt kan je overschakelen naar de moeilijkere oefening met de armen gespreid. Bij deze oefening zwijg je en wacht je af tot je hond oogcontact maakt. Dan geef je een snoepje, afwisselen uit linker- en rechterhand. Goed opletten want het oogcontact kan gebeuren in een fractie van een seconde en die moet je hebben.

 

Houdingen in de puppy-klas. Begin eerst met de aandachtsoefening. Jullie zien duidelijk welke handelingen ik doe om een ‘zit’, ‘af’ en ‘staan’ te vragen. Dit zijn de bevelen die ik geef aan mijn hond. Verkiezen jullie andere woorden te gebruiken? Geen probleem, maar zorg ervoor dat je steeds hetzelfde bevel gebruikt. Gebruik ook 3 verschillende intonaties. Bij mij is mijn intonatie bij ‘zit’ hoog, bij ‘af’ laag en bij ‘staan’ neutraal. In dit filmpje worden de 3 houdingen na elkaar gedaan. Dit om het filmpje niet te lang te maken. In mijn puppy-les vraag ik om eerst de ‘zit’ te oefenen en deze een paar keer te herhalen om daarna te spelen met de pup. Dus naam pup + bevel om te zitten en binnen 2 seconden het snoepje geven als pup zit. Dan ga je een paar passen opzij met je pup en herhaal je de oefening een paar keer. Dit doe je zo met de 3 houdingen maar om een ‘af’ te bekomen vraag je de pup eerst in ‘zit’, beloon je voor de ‘zit’ en ga je dan naar ‘af’. Dan verplaats je je en herhaal je de oefening een paar keer. Als je pup de bevelen zit-af-staan nog niet kent, heeft het geen zin om deze bij aanvang oefening te zeggen want dit is chinees voor hem. Je zegt dan ‘zit’ als hij op zijn poep gaat zitten, ‘af’ als hij effectief met poep en ellebogen op de grond ligt en bij ‘staan’ moet hij volledig rechtstaan. Je herhaalt de cue/het bevel als je pup de houding effectief heeft aangenomen. Denk eraan dat je snoepje op de juiste hoogte houdt: bij ‘zit’ boven zijn hoofd, bij ‘af’ voor de hond recht naar beneden en dan klein beetje vooruit en bij ‘staan’ ter hoogte van zijn neus. Korte oefeningetjes doen is de boodschap. 

Apporteren in de puppy-klas. Je hebt hiervoor een voorwerp nodig waarvoor je hond veel interesse heeft. Je gebruikt dit voorwerp alleen maar om te apporteren. Het mag dus thuis niet tussen zijn speelgoed liggen. Je maakt je hond gek van het voorwerp door het over de grond te bewegen en je laat je pup het vanuit je hand nemen of vanop de grond. Vanaf het moment dat je pup het voorwerp vast heeft, benoem je dit ook verschillende keren. Ik gebruik hiervoor het bevel ‘vast’. Belangrijk is dat je pup in beweging blijft met het voorwerp in zijn mond. Je moet vermijden dat hij er mee gaat liggen en erop begint te knabbelen. Om te eindigen wacht je gewoon tot je pup het voorwerp laat vallen. Je benoemt dit ook (bv. ‘los’) en steekt het voorwerp weg. Gebruik zoals steeds veel intonatie en werk op een enthousiaste manier met je pup. 

Het laten zien van de tandjes is een oefening die vanaf de pups begint. In het filmpje van vandaag zie je hoe je eraan begint. Beloon veel meer dan ik doe. Mijn hond kent de oefening al, dus ik beloon minder. Benoem de oefening met bv ’tandjes’ zodat je hond weet wat er gaat komen. In het filmpje doen we het in sneltempo. In werkelijkheid probeer je de eerste week aan de kin te komen, de volgende week tot aan de lippen, de week erop probeer je een lip een beetje omhoog te doen, en zo oefen je verder tot je puppy zonder problemen zijn tandjes laat zien. Begin nooit aan deze oefening als je pup nog vol energie zit. Doe het na een wandeling of spelmoment en doe het rustig stap voor stap. Dit is een oefening die je dagelijks kan doen. Zoals ik al zei, komt deze oefening aan bod in elke klas dus kan iedereen hierop oefenen.

Dit filmpje is het vervolg van het vorige. Deze oefening is “het voorstellen van de hond” en bestaat uit de tanden van je hond te laten zien langs voor, links en rechts. De volgorde mag je zelf bepalen. Daarna laat je je hond de houding ‘staan’ aannemen en komt de lesgever/keurder aan de hond. Het is dus belangrijk dat de hond gewillig is om zijn tanden te laten zien. Vergeet bij het aanleren zeker de snoepjes niet. Tanden laten zien is niet alleen een onderdeel in het gehoorzaamheidsprogramma, maar is ook nuttig bij de dierenarts.

 

Het overal aanraken van de hond. Het is heel belangrijk dat je een jonge hond leert dat je hem overal mag aanraken om toekomstige bezoeken bij de dierenarts beter te laten verlopen. Een oefening die vaak uit het oog wordt verloren.

 

 

 

Nu zie je het begin van een volgoefening. Belangrijk is dat je een volgoefening opbouwt.
1. We vertrekken met de hond aan de linkerkant en doen 1 stap vooruit met ons linkerbeen. De hond wordt beloond aan de buitenkant van je linkerknie. We koppelen er nog geen bevel aan. Gewoon telkens 1 stap vooruit en belonen. Geen voet vragen. Als je hond spontaan in voet gaat zitten, is dit ook ok. Je herhaalt dit een 5-tal keer en dan speel je met je hond.
2. We gaan nu over naar 3 stappen en gebruiken wel een bevel om te volgen. Ik gebruik het bevel ‘volg’ maar dit kan ook ‘dicht’ of iets anders zijn. Gebruik steeds hetzelfde bevel voor een volgoefening. Je zegt de naam van de hond en geeft het bevel waarop je 3 stappen zet. Je vertrekt altijd met je linkerbeen. Op het einde van deze 3 stappen beloon je terug met een snoepje ter hoogte van de buitenkant van je linkerknie. Ook hier vraag je geen voet. Let erop dat je een vlot tempo aanhoudt. De oefening herhaal je ook een 5-tal keer waarop je enthousiast speelt met je hond.
3. Dezelfde oefening met 5 stappen. Je herhaalt deze oefening ook een 5-tal keer. Je zal zien dat ik mijn hond niet altijd beloon aan de buitenkant van mijn linkerknie. Dit is omdat mijn hond debutant is en reeds weet waar hij moet volgen. Voor jullie is het uiterst belangrijk om op de juiste plaats te belonen. Je kan deze oefening nog uitbreiden naar bv 7 stappen en beginnen te mixen: een keer belonen na bv 5-3-7-3-7-5 stappen. Vergeet niet te spelen met je hond na elke reeks. Veel plezier ermee!

De volgoefening met een puppy met de beloning in de linkerhand. Uitleg wordt gegeven tijdens het filmpje. Je mag tijdens de oefening het bevel om te volgen een paar keer herhalen maar met een beginnende pup moet dit nog niet . Belangrijk is dat hij de plaats van volgen leert. Daarom is het heel belangrijk om het snoepje op de juiste plaats te houden en te geven. Geef je het te ver naar achter, dan gaat je hond achter je been volgen ipv naast je been. Je puppy moet het snoepje zo graag willen dat je hem ermee kan sturen, zoals in dit filmpje wordt getoond. Veel plezier ermee!

 

Oproepen in de puppyklas. Je laat je pup door iemand vasthouden of afleiden en dan roep je je pup met één duidelijk bevel. Eerst altijd naam van de hond en dan pas het bevel. Intonatie is ook hier heel belangrijk. Roep je hond op een enthousiaste manier. In de puppy-klas is het komen belangrijk. Er wordt nog geen ‘zit’ of ‘zit voor’ aan gekoppeld omdat die het komen kan afremmen. En dat willen we niet in de puppy-klas. Kies één woord wat je gaat gebruiken om hem op te roepen. Het moet goed in je mond liggen en het moet klinken als een bel. Ik gebruik hiervoor het bevel ‘hier’. Wanneer je pup bij jou is, beloon je tussen je benen. Dit is nodig om je pup zo kort mogelijk bij jou te krijgen. Als je hem dan wil aanlijnen, kan je hem uit je hand de beloning laten nemen terwijl je met je andere hand RUSTIG je hond kan vastnemen en aanlijnen. Er wordt niet gegrepen naar de hond, want dit aanziet hij als spelgedrag en dan gaat hij nadien niet meer dicht bij jou komen. Geef gerust een aantal snoepjes tussen je benen zodat hij wat langer blijft staan. Zorg ervoor dat je consequent bent en steeds hetzelfde bevel gebruikt voor de oefening.

 

.                                                                                                     Volgende Pagina