Een hond kopen, hoe doe je

De beslissing is gevallen, je gaat een hond kopen. Maar… Een hond kopen, hoe doe je dat? Wil je een rashond en welk ras dan wel? Een reu of een teef, waar koop ik mijn hond en wanneer?
Een rashond of een rasloze hond?
Het voordeel van een rashond is dat je op voorhand veel kan weten over het uiterlijk en het karakter. Denk bijvoorbeeld aan bescherming, bewaking, passie voor jagen, speurvermogen, willen werken.
Als je er de voorkeur aan geeft een hond te kopen in het asiel, dan koop je meestal een hond waarvan het ras niet bekend is. Vraag hier zoveel mogelijk informatie over de voorgeschiedenis van de hond. Meestal kunnen ze je ook vertellen welk type hond je koopt en wat je min of meer mag verwachten qua karakter en formaat.
Hoe kan je weten of de hond een echte rashond is. Een echte rashond heeft altijd een stamboom erkend door de FCI (de internationale kynologische vereniging). In België is dit een stamboom afgeleverd door de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus. Koop je een hond in het buitenland dan wordt de stamboom afgeleverd door de afdeling van de FCI in dat land (Bv in Nederland is dit de Raad Van Beheer).
Soms wordt er ook een stamboom afgeleverd door een rasvereniging, maar deze stamboom wordt niet erkend.
Een hond van een ras dat niet op de lijst van de FCI voorkomt is geen rashond. Een boerenfox of een boomer is dus geen rashond.
Welk ras past bij mij?
Er bestaan meer dan 300 verschillende rassen. De rassen worden onderverdeeld in verschillende rasgroepen. Hierin worden de rassen samengevoegd naargelang hun kenmerken van karakter en gebruik, bv herdershonden, terriërs, gezelschapshonden, windhonden enz… De honden van eenzelfde rasgroep hebben gelijkaardige eigenschappen, hetgeen niet wil zeggen dat er geen verschillen zijn. Zo behoren de Duitse herder en de Shetland sheepdog (Sheltie) tot de herdershonden, maar is de ene wel driemaal groter dan de andere. Wel mag je van beide verwachten dat ze waakzaam, slim en actief zijn.
Wil je een rashond, informeer dan bij de rasvereniging. Ook in de hondenschool kunnen ze je goede raad geven over de raskenmerken. Ze kunnen je vertellen over de voor-en nadelen van de verschillende rassen en ze weten ook of een bepaald ras bij je kan passen.
Bij de keuze van een ras moet je volgende vragen stellen :
– Hoe energiek ben ik en hoeveel tijd heb ik? Sommige rassen hebben veel beweging nodig.
– Hou ik van rust, dan kies ik een hond die minder beweging nodig heeft, minder       waaks is en dus minder blaft.
– Over hoeveel gezag beschik ik? Sommige rassen hebben een sterke leiding en         consequente opvoeding nodig.
– Hoeveel geld kan en wil ik besteden aan mijn hond? De aankoopkosten van een hond zijn maar een klein deel van de totale kosten. Een kleine hond eet minder dan een grote, sommige honden moet regelmatig getrimd worden.
– Hoe erg is hondenhaar in huis? Bijna alle honden verliezen het ganse jaar door haren.

Sommige honden zijn vatbaar voor bepaalde ziektes of erfelijke aandoeningen.  De pup zelf kan hierop nog niet getest worden, maar bij elke betrouwbare fokker zullen de ouderdieren hierop getest zijn. Deze fokkers zullen ook niet kweken met honden die erfelijk belast zijn. Als je een hond koopt met een stamboom van Sint Hubertus (FCI-stamboom) is de uitslag van deze tests als bijvoegsel bij de stamboom gevoegd.
Het ras is nu gekozen.
Maar wil je een reu of een teef? Een reu is wat groter dan een teef, is ondernemender, soms agressiever en minder aan huis gebonden dan een teef. Een teef is meestal wat rustiger. Hou er wel rekening mee dat zij gemiddeld tweemaal per jaar loops is. In deze periodes zullen de reuen zeker wat meer aandacht voor haar hebben. Let daarom zeker meer op bij wandelingen of als je hond alleen buiten is.

Koop je een pup of een oudere hond? Een pup heeft het voordeel dat hij nog naar uw wensen kan opgevoed worden. Een oudere hond is meestal zindelijk en al wat rustiger.
Waar koop ik mijn hond?
Je kan voor een hond terecht in een asiel. Dan heb je meestal geen rashond. Heb je gekozen voor  een rashond, zoek dan een betrouwbare fokker. Deze zijn zeker bekend bij de rasvereniging. Zoek informatie over de fokker die je interesseert. Ook op de hondenschool zijn veel fokkers gekend of kunnen ze over een bepaalde fokker aan informatie geraken. Een goede fokker moet veel tijd investeren in de jonge pups. Zij moeten al beginnen met de socialisatie van de pups en ze al verschillende indrukken laten opdoen. Dit is onmogelijk als de fokker meerdere nesten tegelijkertijd kweekt en al zeker niet als dat dan nog veel verschillende rassen zijn. De fokker moet het moederdier kunnen laten zien en over de vader toch de nodige informatie kunnen geven.
Een hond koop je niet op het internet. Een kledingstuk kan je terugzenden als het niet bevalt, maar een pup is geen nieuwe broek of jurk.
En dan zijn er nog de broodfokkers. Dit zijn fokkers die een soort hondenwinkel uitbaten. Ze verkopen vele verschillende rassen, die ze in het beste geval zelf gekweekt hebben, maar meestal kopen ze deze honden in Oost-Europese landen aan. Er is dan geen enkele controle op fokconditie en gezondheid van de dieren. Als ze een stamboom hebben, een geboortedocument of gezondheidsattest zijn deze dikwijls onbetrouwbaar.
Bezoek de fokker die je denkt te kiezen voor je jezelf tot een aankoop verplicht. Je kan dan al veel zien over de omstandigheden waarin de honden geboren worden en hun eerste weken doorbrengen. Ergens een schuur of een garagebox waar de honden moeten verblijven voldoet natuurlijk niet. Best worden de pups in de familiekring gehouden.
Denk eraan dat fokkers soms een wachtlijst hebben en je dan niet altijd snel een hond kunt hebben.
Als je een geschikte fokker gevonden hebt, maak dan op voorhand de nodige afspraken. Spreek de prijs af en vraag om de pups meerdere keren bij hem of haar te kunnen bezoeken. Wees duidelijk of je een reu of een teef wil en bepaal, in samenspraak met de fokker, welke hond de jouwe wordt. Dikwijls hebben de fokker en de eigenaar van de dekreu de eerste keuze. De rest volgt volgens datum van bestelling .
Wanneer koop ik mijn hond?
Ook over het tijdstip van aankoop denk je best op voorhand na. Natuurlijk is de geboorte van een pup niet perfect te timen, maar je kan er wel over nadenken in welke periode je een hond koopt. Haal je in het najaar een pup in huis, dan staat de winter voor de deur en moet je met je pup de kou in (in het begin ook ’s nachts). Ook als je van plan bent je hond in een buitenkennel te houden is het beter daar in de zomer mee te kunnen beginnen.
Ben je van plan op vakantie te vertrekken? Als je pas je pup gekocht hebt is dat niet zo’n goed idee. Vakantie in het buitenland is zelfs verboden met een pup onder 15 weken. Het is daarentegen wel een goed idee je verlof te plannen (of enkele dagen verlof te nemen) bij de thuiskomst van je nieuwe hond en je vakantie thuis te besteden aan je pup. Je hebt dan volop de kans om met hem naar de markt te gaan, eens de bus te nemen, hem kennis te laten maken met allerhande omstandigheden en prikkels.
De hond is nu gekocht en na 8 weken halen we hem in huis.

 

 

Don`t copy text!