Broodfok

Je hebt de advertenties op het internet zeker al gezien : Grote keuze aan pups, alle rassen, dadelijk beschikbaar, jarenlange ervaring.
Als je dit leest heb je zeker te maken met broodfok.
Broodfok is het fokken en verkopen van honden met als doel op korte tijd zoveel mogelijk winst te maken. Hierbij wordt zeer weinig of geen enkele rekening gehouden met het welzijn van de dieren.
De moederhonden worden al op jonge leeftijd ingezet als fokmachine. Iedere keer als ze loops zijn worden ze gedekt om zoveel mogelijk nesten voort te brengen. Het welzijn van de moederdieren speelt doorgaans zeer weinig rol. De meeste komen nooit buiten, er wordt niet mee gewandeld of gespeeld, sommigen zien zelfs nooit het daglicht. Ze verblijven soms hun hele leven ergens in een stal of hok totdat ze te oud zijn om te fokken… En dan worden ze gedumpt. In het beste geval komen ze in een asiel terecht, waar men, niettegenstaande verminking of slechte gezondheid, probeert om ze nog een beetje geluk te geven.
De pups die hieruit voortkomen zijn vaak ongezond omdat ze gekweekt zijn uit ongezonde ouders. De ouderdieren worden niet getest op erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie, zodat deze veelvuldig voorkomen. Dit wordt nog versterkt door veel voorkomende inteelt. Ook ziektes zoals kennelhoest, Parvo (kattenziekte) en darmproblemen komen veel voor. Het is onvoorstelbaar hoeveel ellende dit kan veroorzaken, zowel voor de pup als voor je bankrekening. Denk eraan dat de kosten voor de dierenarts zeer hoog kunnen oplopen en dat geen enkele verzekering dit zal vergoeden. Zo is het plezier van een (soms) lagere aankoopprijs zeer snel vergeten.
Hoewel soms vermeld wordt “eigen kweek”, komen veel van de pups uit kwekerijen in het buitenland. Het moederdier dat je (misschien) te zien krijgt is niet altijd de moeder van de pups. De eigen nest van de moeder wordt dikwijls aangevuld met andere pups, zonder dat je weet van waar deze komen.
Ook met de leeftijd van de pups wordt soms een loopje genomen. Een pup van 5 of 6 weken verkopen geeft natuurlijk meer winst dan een van 8 of 9 weken zoals normaal zou moeten.
Aan socialisatie wordt uiteraard geen tijd besteed : hoe zou dit kunnen als je tientallen dieren in je “toonzaal” hebt staan. Gevolg hiervan is dat de honden uit de broodfok dikwijls te kampen hebben met angst- of agressieproblemen. Veel van de bijtincidenten uit de krant zijn hieraan te wijten.
Laat je niet misleiden door mooie foto’s op hun website of door vermeldingen als “erkend door de overheid”. Een mooie foto nemen kan iedereen en de “erkenning door de overheid” is geen kwaliteitskeurmerk en heeft door een groot gebrek aan controle weinig of geen waarde. Ook vermeldingen als “met waarborg” stellen weinig voor. In het beste geval komt dit erop neer dat je een nieuwe hond krijgt als je pup onoverkomelijke gezondheidsproblemen heeft. Ondertussen ben je al wel aan je hond gehecht, met alle gevolgen van dien.
Kort samengevat : KOOP NOOIT EEN HOND BIJ EEN BROODFOKKER.
Lees hier hoe je best te werk gaat bij de aankoop van een puppy.