Agility wedstrijden

Eenmaal geslaagd voor de TAP, Toelating tot Agility Programma kan je deelnemen aan wedstrijden in de 1ste graad.
Elke week zijn er op verschillende plaatsen agilitywedstrijden waaraan je kan deelnemen. Inschrijven voor een wedstrijd kan je enkel via deze site (dezelfde dan voor inschrijven TAP).
Meestal begint een wedstrijd om 9u, maar niet vroeger.  De wedstrijd eindigt ten laatste om 18u. Voor het begin van een wedstrijd mogen de deelnemers (zonder hond) het parcours verkennen. Vooraleer dit gebeurt zal de keurder eerst een ‘witte hond’ laten lopen (die niet deelneemt aan het kampioenschap) om het parcours te checken. Dit gebeurt voor elke categorie.
Een wedstrijd wordt opgesplitst in 3 categorieen : small, medium en large [info]In een wedstrijd worden 2 parcours gelopen : een agilityparcours en een jumpingparcours. In het agilityparours worden alle toestellen gebruikt, bij de jumping worden de raakvlaktoestellen [info] niet gebruikt.
In de wedstrijden worden voor alle fouten strafpunten toegekend en aan het totaal worden kwalificaties van “uitmuntend” tot “niet gekwalificeerd” gekoppeld. 
Naargelang de resultaten in gespeelde wedstrijden kan je overgaan van 1ste graad naar 2de graad en later eventueel naar 3e graad. Een meer uitgebreide uitleg over de verschillende graden in de wedstrijden vind je hier.
Verder zijn er nog aangepaste  programma’s voor honden ouder dan 7 jaar (veteranen) en geleiders tussen 8 en 18 jaar (junioren en kadetten)