Thuiskomen met je pup

Waarop letten bij het ophalen van je hond.

De pup kan zijn moeder verlaten vanaf ongeveer 8 weken. Dan heeft hij de nodige eerste vaccinatie gekregen hebben. Deze moet vermeld staan in zijn Europees paspoort (het gezondheidsboekje). De hond is moet ook gechipt zijn en ook de chipnummer wordt vermeld in het paspoort. Een stamboom meegeven kan nog niet, enkel een bewijs van de aanvraag van de stamboom. De meeste fokkers geven ook een voorraad hondenvoer mee, zodat je pup niet plots moet overschakelen op ander eten. Haal je hond bij voorkeur ’s morgens af zodat de pup nog overdag kan gewennen aan zijn nieuwe thuis.
Als je (kleine) kinderen hebt moet je hen op voorhand voorbereiden op de komst van de nieuwe hond.
Sommige rassen zijn onderhevig aan erfelijke aandoeningen zoals bv. heupdysplasie. Zorg ervoor dat je pup hierop gecontroleerd is.
Volgens de Europese regels mag een hond in het buitenland pas afhalen na 15 weken. Maak hierover afspraken met je eventuele buitenlandse fokker.
Sommige puppys worden door de fokker al een aantal keer mee genomen in de auto, maar voor de meeste pups zal de rit naar huis de eerste keer in de auto zijn. Het is handig om de pup met zijn tweeën op te halen, zodat een iemand het pupje in de gaten kan houden terwijl de ander rijdt. Lukt dit niet, zorg dan dat je een afgesloten bench mee hebt zodat je puppy niet halverwege de rit tussen je benen door klautert. Als je met zijn tweeën bent is op schoot op de passagiersstoel een goede plek. Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek

De hond is in huis. Wat nu?
Zorg ervoor dat jouw huis voorzien is op de aankomst van de hond. Zie dat de pup in een rustig huis aankomt. Nodig vrienden en familie niet uit om je hond al op de eerste dag te komen bekijken. Laat hem in alle rust zijn nieuwe thuis onderzoeken en de nieuwe geuren en geluiden die daar bij horen ontdekken.
Het gezin waar hij nu mee samenleeft is helemaal nieuw voor hem en daaraan moet hij gewoon worden. Het duurt even voordat de pup jullie huis als zijn thuis gaat ervaren. Hoe lang dit duurt, is per hond verschillend. Pups zijn gewend om bij de moederhond en broertjes en zusjes te slapen. Nu hij gescheiden van zijn familie is heeft hij je nodig. Zelfs de meest vrijmoedige pup kan angstig worden nu hij in een nieuwe omgeving is geplaatst. Vraag aan de fokker om een doekje met de geur van zijn nest mee te geven. Maak gebruik van een kamerkennel (bench). Maak je hond vertrouwd met de kennel, dwing hem niet om erin te gaan liggen. Als je hond ergens in slaap valt, neem hem dan op en leg hem er in, leg het geurdoekje en een snoepje erbij en laat de deur open. Jouw pup zal hier rustig verder slapen. De pup zal zijn bench als iets leuks ervaren en zal er uit eigen beweging in gaan liggen. Geef hem een beloning (snoepje) elke keer hij erin gaat liggen.Combineer dit met een bevel : naam van de hond met bv mand, slaap of dergelijke.
Pups zijn niet meteen zindelijk. Pas na ongeveer 5 maanden hebben zij de volledige controle over hun blaas. Straf je pup niet als hij binnen plast, hij begrijpt je niet als je dat doet. Zorg voor een plas-en poepplek waar je de pup vanaf dag 1 kunt uitlaten. Er zijn vier momenten dat je de pup naar buiten moet brengen voor zindelijkheidstraining : na eten, drinken, spelen en slapen. Een goede vuistregel is op 10 weken om de 2 uur, op 12 weken om de 3 uur. Vaak geeft een pup door snuffelen of rondjes draaien aan dat hij zijn behoefte moet doen. Als je dit gedrag in huis ziet moet je ogenblikkelijk naar buiten met je hond. Als er daar een plasje gedaan wordt beloon je dit meteen met iets lekkers! Zo gaat de pup leren dat het doen van behoefte buiten erg leuk is omdat het wat lekkers oplevert. Ook ’s nachts moet de hond uitgelaten worden. Het is een goed idee om zijn slaapplaats de eerste dagen of zelfs weken in jouw slaapkamer te plaatsen of je bed te verhuizen tot dicht bij zijn slaapplaats. Je pup zal dan ’s nachts vlugger wennen aan zijn omgeving en wanneer hij onrustig wordt kan je er vlug mee naar buiten voor een plasje.
Laat jouw pup de eerste dagen niet voor langere tijd alleen. Hij is dit niet gewoon en kan nog niet tegen het alleen blijven.

De jonge pup moet gewoon worden aan de wereld om hem heen. Hij moet geuren en geluiden leren kennen en allerhande zaken bekijken en proeven. Dingen die voor ons heel gewoon zijn, zijn voor een pup nog totaal nieuw. Ook wennen aan andere dieren zoals katten, konijnen of een andere honden moet hij nog doen. Alles moet nog bekeken worden zodat hij eraan kan wennen. Soms van dichtbij maar soms vanop een veilige afstand. Geef ze de ruimte om dit in hun eigen tempo te doen. Zorg voor een goede balans tussen de 20 uur slaap die hij nodig heeft en zijn activiteiten. 
Deze socialisatieperiode die loopt tussen 8 en ongeveer 16 weken is van groot belang voor pups omdat ze die niet meer kunnen inhalen. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk (vanaf 8 weken) naar de hondenschool te komen met uw pup. Deze eerste weken zijn van groot belang, maar ook hierna blijft socialiseren een belangrijke rol spelen in de opvoeding van een pup. Deze fase hebben pups nodig om uit te groeien tot stabiele volwassen honden. Maar pas op! Als de pup bloot gesteld wordt aan te veel prikkels kan hij dit niet verwerken. Dan kan hij overprikkeld raken, wat zich kan uiten in abnormaal en extreem gedrag. Jullie huis is nieuw voor hem maar ook de tuin de straat waarin je woont. 
Uiteraard heeft houw pup ook beweging nodig. Het helpt hem om zijn pezen, spieren, botten en gewrichten te ontwikkelen en zo uit te groeien tot een volwassen hond. Het is van groot belang om jonge honden geen overdosis beweging te geven. Houd hier rekening mee bij het spelen en wandelen! Met een pup ga je geen wandeling van een uur maken. Wel kun je hem een aantal keer per dag mee naar buiten nemen.
Naar de hondenschool ga je met je hond zodra je hem in huis hebt. Ook jijzelf als baasje kan dan vanaf het begin op de juiste manier aan de opvoeding van uw hond beginnen.Sommige dierenartsen raden aan om pas vanaf 12 weken naar de hondenschool te gaan. Je hond verliest dan een belangrijke periode van socialisatie. 
In de hondenschool kan je ook terecht voor de meest diverse problemen met je jonge hond. Denk er wel aan dat de instructeurs specialisten zijn in de opvoeding van je hond, het zijn geen dierenartsen. Zeker bij een pup moet je bij elk probleem dat je vermoedt met de gezondheid van je hond de dierenarts raadplegen.
Op 12 weken moet je hond nog een herhalingsvaccinatie krijgen. Ook later moet je hond nog jaarlijks bepaalde inentingen krijgen. Je dierenarts zal je hierover alles kunnen vertellen.

 

Don`t copy text!