Met je hond op vakantie

Natuurlijk mag de hond mee op vakantie. Laat je niet verrassen en bereid de reis goed voor. Thuis, maar zeker op vakantie kunnen de temperaturen aardig oplopen. Onderaan deze pagina vind je enkele nuttige tips bij warm weer.
Uiteraard is het belangrijk dat je er zeker van bent dat je hond welkom is op je vakantiebestemming. Soms wordt er voor het meebrengen van je hond een extra vergoeding aangerekend. Informeer je hierover op voorhand.
Zorg ervoor dat je op reis altijd zijn paspoort meeneemt. Hierin staan alle noodzakelijke inentingen van je hond genoteerd. Informeer welke inentingen je hond nodig heeft vooraleer naar het buitenland te vertrekken. Doe dit ruim op voorhand, dan ben je zeker dat dit nog in orde komt.
Ga je op reis met het vliegtuig, dan heb je een goedgekeurde reisbench nodig om je hond te vervoeren. Informeer bij de vliegtuigmaatschappijen over de voorwaarden. Sommige (vooral lagekosten) maatschappijen laten geen dieren toe op hun vluchten. Kleine honden mogen soms in een tas mee vervoerd worden in de passagiersruimte. Ook voor reizen met de trein is het aan te raden je goed te informeren wat wel en niet mag.
Laat de hond op voorhand gewoon worden aan de wagen als je daarmee op reis gaat. Voorzie voldoende plaats achterin zodat je hond daar comfortabel is. Een hondenbench is daarbij wel handig.
Als je hond last heeft van reisziekte kan je dat op voorhand bespreken met je dierenarts. Die kan je meestal wel een gepast middeltje geven.
Geef je hond voor het vertrek niet te veel eten, maar zorg er wel voor onderweg regelmatig te stoppen voor een drink-en plaspauze. Ook een korte wandeling is dan een goed idee.
Laat (niet alleen onderweg) je hond niet achter in je wagen. Een auto die dankzij de airco lekker koel is warmt snel op zodra hij stil staat. Als het toch voor een korte tijd nodig is, zet de wagen in de schaduw en laat de raampjes wat openstaan.
De meeste honden zijn gevoelig voor warmte. Hou hiermee rekening mee op je vakantiebestemming. Voorzie altijd een schaduwplekje voor je hond, ook op het strand.
Neem zijn normale voeding mee op reis, of vergewis je ervan dat je die ter plaatse kunt kopen. Het is geen goed idee om nu plots van voeding te veranderen.
Zorg ervoor dat je hond voldoende drinkt, zeker in warme streken. Laat je hond zeker niet drinken van vijvers of plassen. Tegenwoordig is het leidingwater op de meeste plaatsen van voldoende kwaliteit, maar let toch een beetje op. Durf je er zelf niet van drinken, dan is het misschien ook niet goed voor je hond.
Informeer ter plaatse wat mag met je hond. Mag hij op het strand? Mag hij onaangelijnd wandelen? Is je hond welkom in het natuurgebied? Het is ook nuttig om op je vakantiebestemming het telefoonnummer en adres van een dierenarts te kennen.
Meestal is gezond verstand een goede raadgever, en dit niet alleen op vakantie.

Bij warm weer is het toch wel nodig om extra aandacht te besteden aan jouw hond.
* Laat je hond nooit alleen achter in de wagen bij warm weer. Zelfs met een open raam of in de schaduw kan de temperatuur in je auto zeer vlug omhoog gaan. Het moet hiervoor zelfs geen hittegolf zijn. Ook even snel een boodschap doen met de hond in de wagen is geen goed idee. Binnen enkele minuten kan de temperatuur stevig oplopen. Denk eraan dat een hond niet kan zweten zoals een mens. Hij moet bijna al zijn warmte afvoeren door te hijgen.
* Zorg voor voldoende verfrissing. Ververs meermaals per dag het water in de drinkbak.
De meeste honden lusten bij warm weer wel een ijsblokje, maar hiermee toch niet overdrijven. Zie dat je hond een schaduwrijke plek heeft om te gaan liggen. Ook een plonsbadje kan je hond wel plezant vinden. Zorg bij kleine, langharige honden wel dat ze met hun natte haren nog uit het badje kunnen klimmen (geen te hoge randen). Ook binnen in huis kan een goede frisse plek zijn voor je hond. In de handel zijn ook koelmatten en koeljassen te koop.
* Zware lichamelijke inspanningen vermijd je best. Het is dus geen goed idee om bij 30° lange wandelingen te maken met je hond. Wil je toch een kleine wandeling maken moet je opletten dat de ondergrond niet te warm is. Asfalt of mul zand warmen zeer snel op en kunnen hoge temperaturen bereiken. Ga je naar het strand : als het zand voor jouw blote voeten te warm is, is dit ook zo voor je hond.
* Sommige honden vragen extra waakzaamheid. Oudere honden en honden met overgewicht zijn logische voorbeelden, maar ook honden met een korte snuit, zoals mopshonden, Boxers … zijn gevoeliger omdat ze minder goed kunnen hijgen. Ook de vacht van de hond speelt een rol. Naakthonden of honden met een zeer korte vacht kunnen ingesmeerd worden met een speciale zonnecrème voor honden. Honden met lange haar voelen zich frisser na een extra borstelbeurt.
* Mocht het toch nog mislopen dan moet je snel reageren. Je kan oververhitting herkennen aan sloomheid, overdadig hijgen, warm aanvoelen, braken, duizeligheid…
Breng de hond naar een schaduwrijke plek. Koel hem zo snel mogelijk af en leg een natte doek op de buik van de hond. Deze plek is het minst behaard en daarom de meest geschikte. Bedek niet de ganse hond. Laat je hond lauw water drinken. Neem zo vlug mogelijk contact op met je dierenarts of een dierenarts in de buurt. Oververhitting of een zonneslag kunnen dodelijk zijn.

Don`t copy text!